WiFi (draadloos) internet stoort en/of wordt langzamer

Het draadloze signaal kan inderdaad steeds langzamer worden. Dit is zelfs onderzocht door het onderzoeksinstituut CTIT van de Universiteit van Twente, zie hieronder het artikel van de onderzoekers:

Naarmate er meer draadloze netwerken actief zijn, wordt wifi steeds ineffici├źnter. Gezien de toenemende populariteit ervan is de dag niet ver meer dat de verbindingssnelheden onacceptabel worden, constateert onderzoeksinstituut CTIT van de Universiteit Twente.

Het onderzoeksinstituut deed zijn onderzoek in opdracht van het Agentschap Telecom. Onderzoekers Jan-Willem van Bloem en Roel Schiphorst van het CTIT en Taco Kluwer van het Agentschap Telecom constateerden dat wifirouters de geadverteerde snelheid zelden waarmaken. Een reductie met 50 procent is in de praktijk eerder regel dan uitzondering.

Bij drukte maar 20 procent van wifi-capaciteit beschikbaar

In gevallen dat er veel verschillende draadloze netwerken opgezet zijn en meerdere apparaten daarvan gebruik maken, kan het dramatisch slechter worden. In sommige gevallen haalt de router nog maar 20 procent van de beloofde doorvoer. En situaties waarin zo’n sterke reductie optreedt, zullen vaker voorkomen naarmate er meer via wifi gecommuniceerd wordt.

Hoog tijd voor nieuwe wifi-standaard

De reden is volgens de onderzoekers, dat er steeds meer bandbreedte wordt opgesoupeerd door controlemechanismes, als het aantal apparaten en netwerken dat in hetzelfde spectrum actief is toeneemt. Wifi is ook niet ontworpen met de huidige gebruiksintensiteit in gedachten. De basis ervoor is gelegd in de jaren tachtig van de vorige eeuw, en sindsdien is de technologie niet wezenlijk meer gewijzigd. Hoog tijd dus om te gaan nadenken over een nieuwe standaard, concluderen Van Bloem en Schiphorst.

Bron: http://www.automatiseringgids.nl/nieuws/2012/23/wifi-loopt-binnenkort-tegen-zijn-grenzen-aan

Was this answer helpful ? Ja (0) / Nee (0)

Comments are closed

Wij zijn solutionpartner van