De makers van tv-programma’s hebben het auteursrecht op hun producties en daarmee het alleenrecht om deze openbaar te maken. Als u in uw bedrijf of organisatie één of meer televisieschermen heeft waar u tv-beelden mee vertoont, bijvoorbeeld in de entree of in de recreatiezaal van een zorginstelling, dan is daar toestemming voor nodig van de makers. U maakt de televisieprogramma’s dan immers openbaar. De doorgifte van het tv-signaal via een intern netwerk en/of de vertoning van tv-beelden aan een groep kunt u eenvoudig regelen via de stichting Videma. Videma treedt op als intermediair voor de makers van tv-programma’s. Op die manier hoeft u niet met elke rechthebbende apart een licentie af te sluiten.
Ook het vertonen van een film of documentaire (via bijvoorbeeld dvd of blu-ray) is uitsluitend toegestaan na toestemming van de rechthebbende.
De ‘huiselijke kring’
De Auteurswet maakt een uitzondering voor het vertonen van tv- of filmbeelden binnen de huiselijke kring, daarvoor is toestemming van de makers niet nodig. Het begrip ‘huiselijke kring’ wordt strikt opgevat: het gaat hierbij echt alleen om familie en huisvrienden of een daaraan gelijk te stellen kring. Met een daaraan gelijk te stellen kring worden personen bedoeld waarmee de band nauwelijks minder hecht is dan met familie of vrienden. Ook dit wordt strikt opgevat. Een recreatiezaal in een zorginstelling valt daar niet onder. Ook voor een besloten vertoning tijdens bijvoorbeeld een school- of verenigingsavond hebt u toestemming van de rechthebbenden nodig. Een bruiloft zal in het algemeen ook niet onder de besloten kring vallen tenzij het echt een beperkt gezelschap is. Daarnaast mag de toegang tot de vertoning niet tegen betaling zijn, ook niet in de vorm van bijvoorbeeld een abonnement.
Videma geeft toestemming voor de doorgifte van alle programma’s die worden uitgezonden op de kanalen: NPO 1, NPO 2, NPO 3, NL24 (digitale kanalen publieke omroep), RTL4, RTL5, RTL7, RTL8, SBS6, NET5, Veronica, Disney XD, Nickelodeon, MTV en Comedy Central, en voor de groepsvertoning van alle programma’s op dezelfde kanalen plus Discovery Channel en TLC. De rechten op deze programma’s berusten bij omroepen (voor zover zij zelf eigenaar zijn van de programma’s die ze uitzenden) en producenten.
Tevens vertegenwoordigt Videma de clips uitgebracht door leden van de NVPI (zie nvpi.nl). Het maakt daarbij niet uit of deze clips worden uitgezonden via een tv-zender (bv. MTV) of dat zij afkomstig zijn van een leverancier van achtergrondmuziek.
Als u muziek wilt laten horen, zult u begrijpen dat daar kosten aan zijn verbonden. Maar dat u daarvoor een licentie nodig heeft van Buma én van Sena, vindt u wellicht minder vanzelfsprekend. Hoe zit dat precies?
Buiten de huiselijke kring: toestemming vereist!
Als u muziek koopt – bijvoorbeeld op cd – heeft u het recht die muziek in huiselijke kring te laten horen. In juridische termen wordt dit aangeduid als het 1e gebruik. Wanneer de muziek buiten de huiselijke kring wordt afgespeeld, bijvoorbeeld in winkels, kantoren, in discotheken of op radio of televisie, is er sprake van het 2e gebruik. En voor dat 2e gebruik heeft u toestemming nodig van alle partijen die bij de productie van muziek betrokken waren: de makers en de bedenkers.
U regelt het bij Sena en Buma.
Natuurlijk is het onmogelijk om aan iedere afzonderlijke rechthebbende toestemming te vragen als u buiten de huiselijke kring via de radio, computer, televisie, cd-speler of andere afspeelapparatuur muziek wilt laten horen.
Daarom heeft de Nederlandse overheid Sena de opdracht gegeven om op basis van de Wet op de naburige rechten de vergoedingen te innen voor de makers van de muziek (producenten, artiesten en studiomusici). De vergoedingen voor de bedenkers (componisten en tekstdichters) van muziek worden op basis van de auteurswet geïncasseerd door Buma.
Kortom, als u muziek wilt gebruiken in uw onderneming of organisatie heeft u dus een licentie nodig waar u een vergoeding voor dient te betalen. Die wettelijk vereiste licentie regelt u bij Sena.
Wet van 23 september 1912, houdende nieuwe regeling van het auteursrecht
Wij WILHELMINA, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz., enz., enz.
Allen, die deze zullen zien of hooren lezen, salut! doen te weten:
Alzoo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenschelijk is eene nieuwe regeling van het auteursrecht vast te stellen;
Zoo is het, dat Wij, den Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:
Hoofdstuk I. Algemeene bepalingen § 1. De aard van het auteursrecht Artikel 1
Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.
Bronvermelding: Videma